Ricoh Caplio R6, Review

Sorry this is Danish only – and text only. For English please try translate.google.com version
Ricoh_R6

PROS

  • +Billedstabilisator
  • +Makro
  • +Vidvinkel
  • +Zoom, 7x optisk
  • +Optik
  • +Hastighed
  • +Manuel fokus
  • +Stor 2.7″ skærm med pæn opløsning
  • +Video max 640×480, 30fps
  • +Kun 23mm trods 7x zoom

CONS

  • -7 Mpixel på lille 1/2.5 tommer ccd
  • -Dårlig autofokus når mørk
  • -Stadig lidt mekanisk ‘støj’
  • -Tvungen billed-kompression

Imponerende!
Denne anmeldelse kommer til at minde MEGET om anmeldelsen af R3, som den er en tydelig efterfølger til, men de har rettet/forbedret en hel del af de ting jeg ankede over.

Har haft dette kamera en lille uge, og må sige at jeg er ovenud imponeret.

Det er købt som afløsning for et Ricoh R3, og som supplement til et FujiFilm F30.

Jeg kender jo R3, så forventede ikke at det kom bare i nærheden af F30 i dårligt lys, men det er dog mit indtryk at det ikke er væsentligt ringere end R3, selvom jeg havde frygtet dette grundet de alt for mange pixel på så lille plads.

Mine forventninger er indtil videre (næsten) til fulde blevet indfriet, men når man har brugt et F30 så virker alle de andres jo ubehjælpeligt ringe under dårlige lysforhold.

Ændringer for R6 versus R3
+Mindre tykt
+Mindre mekanisk støjende
+Større skærm
+Bedre skærm opløsning
+Bedre videoopløsning
+Makro er blevet ENDNU bedre!!!
-40% højere pixeltæthed = mere støj
+Bedre løsning for ekstern strøm
Og i bagatelafdelingen
+Mindre grimt
+Mode-knap ikke samme usle model som R3

Billedstabilisator
Her er jeg særligt imponeret! Havde vænnet mig til funktionen fra Panasonic FX7, men Ricohs er bare meget bedre!

Nu har jeg ikke just jordens mest stabile hånd, så det er til stor nytte for mig.

Det lyder som rent salgsgas, men der ER faktisk muligt at holde kamera i udstrakt arm, zoome samfulde 7 gange til fuld-200mm ækvivalent og undgå rystede billeder!!!! Er tiden blot under 1/10s går det godt stort set hver gang, er man oppe på 1/4s så skyd et par gange.

(Se også makro)

Jeg ved ikke hvordan man kan lave stabilisering så effektivt, men det jeg har svært ved at forestille mig det bedre.
Så skal vi helt ud i de akademisk teoretiske scenarier hvor man bevidst bevæger hele kameraet, og da en funktion til alligevel at tage et billede af et stillestående motiv, fx en pæl fra et tog-vindue, men hvor tit har man lige brug for det? Jeg har aldrig savnet det…

(Har kun brugt det motiv til, på hældningen af den optagede pæl, at bedømme hastighed på aflæsningen af chip, har ikke prøvet med dette kamera)

Makro
Selvom det også lyder surrealistisk er det tilsvarende muligt at tage makro-billeder HÅNDHOLDT, måske støttet mod underlag af spidsen af en lillefinger (eller ‘linse-hus’ hvis lidt skråt!!!). Endda meget bedre end det nogensinde er lykkedes med fx pentax s5i, panasonic fx7 eller fujifilm F30 med stativ!!!

Mit yndlingsmotiv i den forbindelse er en MEGET lille tekst der på danske pengesedler står inde i et hologram rundt i kanten af romertal-bogtavet (indvendigt og udvendigt) med bogstaver på omtrent 0,17mmx0,25mm (ikke de 0,5mm ‘store’ bogstaver der står rundt om hele hologrammet med samme tekst).
Hvis lyset falder rigtigt og man har ‘gode øjne’ kan teksten anes med det blotte øje.

Dsb har i bunden af deres udstedte kort et hologram, i toppen af dette en flade dækket med ENDNU mindre tekst
“TRUSTSEAL TRUSTSEAL TRUSTSEAL “…
Som jeg hidtil kun har kunnet se med mikroskop (“U” er cirka 0,07mmx0,09mm), den er mulig at få fuldt læselig med HÅNDHOLDT makro med R6!!!

Makro kan gå så tæt på at 1 pixel svarer til 0.008mm. Har man brug for noget bedre end det, er det vel næppe et kompaktkamera der er det mest oplagte valg…

Lysfølsomhed
Sammenlignet med FujiFilm F30 er alle(?) de andre fabrikatter jo ringe, så det gælder også R6.
Men hvad kan man forvente med 7Mpixel mast ned på en 1/2.5″ ccd versus 6 på en 1/1.8″, det er en forskel i tæthed i forholdet 5:3, så de små sensorer giver selvfølgelig mere støj….

Optik
Optikken er glimrende med den størrelse. Har ikke kunnet finde antydninger af ‘flares’, selv ved billeder direkte mod solen. Mellem 35mm- og 200mm-ækvivalent er der ingen synlig tønde-fortegning. På 28mm-ækvivalent, er der nogen tønde-fortegning i kanten, men ikke ret meget, og ikke i de midterste cirka 75%.
Som altid kunne jeg godt ønske mig optik lidt mere lysstærk, men det er bedre end jeg havde ventet af de umiddelbare tal. Gætter på at det er grundet mere følsom chip.

Kromatisk aberration
Det er her, men er ikke i et omfang at der ser ud til at være noget problem, jeg måtte tage billede gennem et træ mod solen for at fremprovokere det.

Autofokus
Her kommer kameraets Akilleshæl…
Autofokus virker kun ordentligt i godt lys!
Har dog fundet et kneb der ofte hjælper autofokusen: Peg først mod noget lyst i nogenlunde samme afstand, peg derefter på det egentlige motiv, og den har nemmere ved at fokusere selv…
Alternativt kan man jo bruge det kneb der virker på næsten alle kameraer, at låse fokus på noget den kan fokusere på i fast afstand, og så flytte kamera.
Jeg er bestemt ikke tilhænger af ‘hjælpelys’ og havde i praksis altid slået det fra på min FX7, men når nu autofokus virker så dårligt i mørke synes jeg det er fint at de har udstyret R6 med hjælpelys.
Tillige er motor lidt støjende når man kommer fra en stort set lydløs fx7

Manuel fokus
Heldigvis er det muligt at lave manuelt fokus. Det kommer nok til at kræve lidt tilvænning, ikke helt intuitivt.
Desværre har man ikke lavet en visning på skærm af i hvilken afstand fokus med nuværende zoom er. Det burde ellers være meget enkelt at regne ud, og kunne være vældigt nyttigt, hvis lys er så dårligt at man har svært ved på skærm at se om noget er i eller lidt udenfor fokus.

Zoom
Det rigtigt blærede ved dette forholdsvis kompakte kamera er de 7 gange zoom! (28mm- til 200mm-ækvivalent)
Bemærk vidvikel 28mm-ækvivalent. Det må være blandt de bedste på kompakt-markedet.
For at få den reele fokal-længde skal divideres med 6

***I information i jpg-fil gemmes den reele fokal-længde (uden decimaler) fra 5mm til 33mm.

Den zoomer ret hurtigt, fra Fuld vidvinkel til fuld tele på under 2 sekunder, (her brugte FX7 3 sekunder selvom den ‘kun’ har 3x zoom)
men noget støjende når man kommer fra en mere afdæmpet fx7.

Man kan vælge at sætte zoom i step-mode. Her kan man vælge mellem
28, 35,50, 85, 105, 135, 200mm – ækvivalent (5,6,8,14,17,22,33mm).
Ækvivalent-tal vises på skærm.

Jeg ved ikke om ikke-step-mode reelt er kontinuert. Hvis jeg ‘klikker’ hurtigt på zoomknap kan jeg komme op på at der er 24 trin mellem fuld tele og fuld vidvinkel, disse ‘steps’ er ret jævnt fordelt, dog er der underligt relativt stort spring sidst i teleenden fra 172 til 200mm – ækvivalent (29 og 33mm).
Desværre vises tal ikke, og gemmes som nævnt uden decimaler, det betyder således at fx de fire forskellige yderste vidvikler alle gemmes som “5mm”

Digtal Zoom
Her har Ricoh implementeret at man efter beskæringen, kan vælge IKKE at efterfølgende kunstigt forstørre med dertilhørende kvalitetstab. 🙂

Lysmåling
Automatik fungerer generelt fint, når man nu ikke kan vælge manuelt, kunne jeg dog godt have tænkt mig en spot-måling med endnu mindre spot. Har taget en håndfuld billeder af fuldmånen (realistisk med 7x zoom), men har måttet ‘snyde’ den med falsk lys for at få lukketider ned så man kan se detaljer på månen.

JPG
Et typisk billede i maksimal opløsning vil fylde cirka 2.6Mb (de 500 billeder jeg har taget den sidste lille uge har alle ligget mellem 2.3 og 2.8Mb – på nær en snes meget specielle mindre)

Desværre har Ricoh som så mange andre producenter den underlige idé at de vil bestemme en minimums komprimering når et billede skal gemmes.
Jeg FATTER ikke hvorfor de ikke tillader mig at gemme det som minimum i lossless-jpg.
Hvis jeg har fat i et meget specielt billede, måske taget under særligt ugunstige forhold, kan det jo være at jeg selv vil prøve hvor meget jeg kan vride ud af det, og måske godt vil acceptere ‘sne’.
Det BURDE være mit eget valg…

Video
Nu er dette jo ikke et video-kamera, men det er da meget fikst at man lige kan tage nogle små video-klip.
Da billedstabiliseringen støjer lidt, og video optages med lyd, har man valgt at slå denne funktion fra. Ærgerligt, det var en detalje på fx7 jeg var vældig glad for, da det gav mere glidende bevægelser. Det burde være mit valg om jeg ville leve med støjen.
Optisk zoom tillades ikke – burde igen være mit valg om jeg vil acceptere støj på videoen!
Dog tillades initiel zoom, og under optagelsen digital-zoom, men denne kører i steps, så det giver noget besynderlige resultater

Hastighed
Generelt er dette et rigtigt dejligt hurtig kamera, ALT går stærkt!

I fuld opløsning (billede cirka 2.6Mb) kan R3 i multi-mode tage lidt over 2 billeder i sekundet. (Billedstabilisering tilbydes ikke)
Med et 20Mbytes/sec SD kan den fx på 30 sekunder tage 66 billeder.
Altså cirka 2,2 billeder per sekund, så længe kortet orker.

I ikke-burstmode, med fokus låst til uendelig, kan jeg med almindelig udløserknap tage fire billeder på under fire sekunder, den skal så have lidt luft før den kan skrive det femte.
Generelt kan man tage et billede hvert andet sekund i det uendelige.

Fysisk
Kameraet ser ud til at være velbygget, med et lidt pudsig form i højre side. Sikkert tænkt ergonomisk.
Kamera ligger godt i hånden, og er rimeligt at betjene med en hånd, taget i betragtning hvor stor en del af bagsiden der optages af skærmen.
Nogen skønhedsdronning er det ikke, men de har da forsøgt, og væsentligt bedre end det grimme R3.

Nominelt er det bare 10% tyndere end R3. Men noget gør at FØLES væsentligt mindre end der klodsede R3 i hånden. Dette er både et spørgsmål om det ‘indhak’ på et par millimeter, der er lavet til højre, der gør at knapperne ikke stikker bagud, og så design omkring skærm der ‘snyder’ øjet.

Stativ-gevind er af plastik
navigationspilene er en ring, det bryder jeg mig ikke om, men det har ikke voldt nogle problemer

Skærm
Skærmen er dejlig stor og let at se på.

Strøm.
Irriterende at den ikke tilbyder mulighed for at drive via usb.
Ønsker man at bruge den med ekstern strøm skal man købe en særlig adapter.

Batteri
Officielt er angivet 330 billeder, men da jeg kun har taget knapt en håndfuld af billederne med blitz, er det mit indtryk at den kan tage mange flere. I går aftes til en koncert hvor jeg vel tog 200 billeder plus et par 100Mb video-stumper, og vel havde det tændt og slukket mindst 50 gange, samt et kvarters browsen i billeder efter, nåede den end ikke ned på 2/3 på batteri-indikator. Det skal siges at jeg anvendte et Extreme III kort, og den derfor kunne skrive hurtigt, og derved brugte/skulle føde strøm til kort i kortere tid.

USB
R6 er som default sat i rent mass-storage mode, så man slipper for at installere underligt software.
Man kan også sætte den i proprietært mode hvor den så kræver et eller andet installeret inden. Har ikke prøvet sidstnævnte, jeg flytter ellers altid bare kort til indbygget kortlæser. Dette er nemmere og spiser ikke af kameraets batteri.

Karakterer
Er angivet karakterer i forhold til hvad man kan forvente/håbe på ud fra størrelse og vægt. 10/10

Mvh
Eske Rahn