FujiFilm F200EXR, Review

Sorry this is Danish only – and (almost) text only. For English please try translate.google.com version

FujiFilm_F200EXR

This review is relative to the review of the closely related F60fd

PREVIEW

WAUW!
WAUW!

Førstehåndsintrykket er overvældende positivt efter en times tid.
Har haft F30, F50, F100, F60 og nu F200. (se også anmeldelser af disse)
Jeg er primært interesseret i disse kameraer for at kunne tage billeder i dårligt lys uden blitz. (jazz-koncerter og lignende)
Jeg har et ‘håbløst’ standard-motiv, jeg bruger til test. (zoomer ind på ledningsrod i mørket under skrivebord)
Her blev de første billeder jeg tog på fuld automatik i EXR SN mode bedre end jeg har kunnet vride ud af nogle af dets foregængere, selvom jeg også har begrænset dem til 6Mpixel.

De umiddelbare forskelle til F60 er:
– 12 gram tungere (197g vs 185g med batteri og kort)
– 10% tykkere (2.87cm vs 2.60cm på tykkeste sted)
– på 35mm ækvivalent dårligere blænde F2.8 -> F3.5
+ på 105mm ækvivalent bedre blænde F5.1 -> F4.7
+ bedre billeder i dårligt lys, særligt ved zoom til 105mm ækvivalent.
+ bedre vidvinkel 35mm -> 28mmm ækvivalent (med F3.3).
+ bedre tele 105mm -> 140mmm ækvivalent (med F5.1).
+ bedre zoom 3x -> 5x
? I manuel-mode kan man tilsyneladende kun vælge mellem max og min blænde??

Har (endnu) ikke prøvet det i 12Mpixel mode, men kun 6M og med såvel AF som blitz slået fra.
Nærmere anmeldelse følger sikkert senere, når jeg har fundet mere tid til at lege…

____________________________________________________________________________________________

Additional reflections

Fujifilm’s F-serie kameraer har EN (og desværre KUN en fordel) frem for alle andre.
Nemlig at tage billeder i dårligt lys uden blitz.

Er det IKKE det man søger, så skal man tage en de tusinde andre kameraer der gør det (mindst) ligeså godt, for samme pris!

Hvis man IKKE vægter dette højt i sin test, ja så vil det naturligvis ikke score højt.

Om man så BØR vægte det højt er en anden snak. Mit umiddelbare svar vil være “nej”, da vi trods alt kun er en lille niche af ‘tosser’ der render rundt og tager den slags billeder. harhar

HVIS man skal lave en relevant test, ville det være at lave en grundig særlig test af en række kameraer i dårligt lys.
Oplagt med en sammenligning med udgangspunkt i de legendariske F30/F31 i 6Mpixel mode (der vel kan betegnes som referance kamera) og med blandt andet F60 (eller F50) og F200 i såvel 6MPixel mode som 12Mpixel mode (vigtigt!) og så selvfølgelig nogle af de nærmeste konkurenter, fx dem der var med i Akams “Mørketidstest”
Og gerne både test med og uden stativ. Men det er svært (umuligt?) at lave en objektiv håndholdt test, men IS (Image Stabilization) er en KÆMPE fordel i praksis i dårligt lys, og (kun?) derfor får jeg i praksis ubetinget bedre billeder med F200 end med F30.

Som det kan ses af min ‘Erfaring’ er jeg VÆLDIG tilfreds med F200, da det NETOP er billeder i dårligt lys uden blitz der er det jeg søger kamera til.
Lige været til jazzfestival hvor jeg tog nogle tusinde billeder, heraf cirka 1000 med F200. (resten med Ricoh CX1)
Jeg vil ikke genere kunstnerne ved at blitze dem op i hovedet, men er for doven til at slæbe rundt på et stort SLR med godt glas foran. Netop derfor er F200 det (PT) bedst mulige kamera for mig til indendørs koncerter, og jeg har absolut ingen klager på det F200 laver i de omstændigheder, Hvis nogen kan nævne et kompaktkamera der gør det bedre, bliver jeg ‘nødt’ til at købe dette…

Men F200 er (som sine foregængere) et overordentligt sløvt ordinært kamera, på alle andre områder end dårligt lys. Ikke at det er dårligt, men det rager heller ikke op over gennemsnittet. Derfor supplerer jeg med det dejligt hurtige Ricoh CX1, der er rigtigt godt til at tage billeder i godt lys til udendørskoncerterne.

Efter min mening var F100 et totalt fejlskud, der er det ringeste FujiFilm har lavet i siden før F30!! thumbdown – det var et genemsnitligt kamera uden F-seriens særkende om egenskaber i dårligt lys. Det burde simpelthen ikke have haft et “F”!!

F200 er groft sagt en F100 med bedre sensor. Den giver ikke væsentligt bedre billeder end F50/F60 i 6MPixel. MEN den har større zoom og vidvinkel. SAMT en mulighed for at via det nye EXR at ENTEN bruge de 12Mpixel til ‘høj’ opløsning i godt lys ELLER bruge dem til mindre støj eller bedre dynamik i 6Mpixel mode.

Det smarte for den almindelige bruger er at den har et automatik-mode der udfra motivet selv prøver at afgøre hvilken af de tre EXR-modes der er relevant. Og det VIRKER faktisk!!

Så det er et nærmest uovertruffent point-and-shoot kompaktkamera, fordi den selv kan få tæt på det bedst mulige ud af situationen uden at brugeren skal tænke, eller vide noget.
Groft sagt er det eneste man skal gøre at holde kameraet nogenlunde vandret og have motiv på skærmen, og være i stand til at trykke på knappen!! Det kan fra det mindste barn til den mest teknikforskrækkede bedstemoder finde ud af!! Det mest avancerede man behøver at lære dem er at zoom ind og ud – hvis ikke default wideangle er godt nok!!

At firmware så er noget underlig ved at EXR er isoleret fra resten af kameraets muligheder kan man undre sig over, men vil gætte på at det vil blive rettet i en efterfølger til F200, og hvis vi er rigigt heldige i en firmware upgrade – men det er nok lidet sandsynligt.

_______________________________________

Sammenligning af F30 og F200EXR i 6MPixel mode
Har prøvet at tage fem billeder med hver af kameraerne i fast opstilling og med selvudløser. F30 i full wide, iso 1600, 6MPixel
F200 i EXR “low noise”, og zoomet lidt ind til nogenlunde samme udsnit.
(Motiv: Ledningsrod omkring adsl-router under mit skrivebord)

Har taget det bedste fra hver, og har presset dem let, så det kommer under de tilladte 2Mb der må uploades per billede.
F30_TEST
F200_TEST
Som det ses er der en del hårdere støjfjerning på F30 end F200. Det gør på den ene side at ledningerne i bunden optræder mere klart og distinkt på F30 end F200. Men omvendt er det klart lettere at læse teksten på transformateren på F200.
Men bemærk omvendt at teksten i hjørnet af det hvide stykke papir lige under samme transformater er næsten helt væk på F200, men svagt kan anes/erkendes på F30 (men dog ikke læses).

Hvad er bedst. Tja begge har vel sine fordele afhængigt af hvad det skal bruges til, hvis de skal bruges uden efterbehandling.
Men man kan sige at man altid kan lave udglatning på billede fra F200 bagefter, mens omvendt er detaljer der er smidt væk på F30 ikke til at genskabe.

Nedenfor billede med blitz, hvor detaljer også kan ses. Det gælder så også edderkopernes arbejde, burde vist have fat i støvsuger… 😳
F200_TEST_BLITZ

_______________________________________________

Lysene er et par dioder fra router der lyser gennem konvoluttens to lag papir og genspejles i den grå stikdåse! Det siger lidt om HVOR dårlige lysforhold der er tale om…
Så ikke så mærkeligt at de er ‘udtværede’ 🙂

Og ja, hvidbalancen har de fået mere styr på. Bemærk også de violette kanter på den sorte ledning øverst til venstre på F30. Det er også noget de har fået mere styr på.

Da EXR på F200 kun kan tilgås som automatik-mode, og de to objektiver har forskellig vidvinkel og blænde, så er det lidt svært at lave ‘ens’ billeder.

Jeg kan ikke se beskrevet noget sted om hvad F200 gør når man udenfor EXR vælger at gemme billede som 6MPixel…

______________________________________________

Har forsøgt at lade IrfanView lave “Auto Adjust” på farver. Det giver følgende resultat for F30 hhv F200.
F30_TEST_AutoAdj
F200_TEST_AutoAdj
Jeg synes ikke det ændrer på konklusion (eller mangel på samme)

_______________________________

Some of the above info is from the review, the rest is from my input in this thread

Based on what could be expected, and not merely hoped for: 10/10